Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ίμια... ακόμα μία εθνική τραγωδία.

Έχουν περάσει 18 χρόνια... δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Το οφείλουμε στην μνήμη των αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους. Εντός και εκτός Βουλής, υπάρχουν ακόμα οι συντελεστές της εθνικής τραγωδίας, ατιμώρητοι.

Την 26η Ιανουαρίου 1996 ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την ελληνική σημαία στην ανατολική Ίμια.

Την 27η Ιανουαρίου δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας HÜRRİYET, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην ανατολική Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της HÜRRİYET.


Την 28η Ιανουαρίου στις 8:15 εντοπίζεται τουρκική σημαία που είχαν τοποθετήσει οι δημοσιογράφοι της HÜRRİYET. Ο Γ. Αρσένης δίνει εντολή να κατέβει η τουρκική σημαία, η σημαία κατεβαίνει από το πλήρωμα του περιπολικού πολεμικού σκάφους "Αντωνίου", και στην θέση της με πρωτοβουλία του πληρώματος μπαίνει η ελληνική. Επικρατεί μία σύγχυση στην κυβέρνηση, και δημιουργεί θέμα ο Γ. Αρσένης για ποιο λόγο αναρτήθηκε η ελληνική σημαία επί ελληνικού εδάφους χωρίς εντολή του!!! Ο Θ.Πάγκαλος ενημερώνεται από τον Έπαρχο Καλύμνου για το συμβάν και δηλώνει άγνοια!!! Η κατάσταση κλιμακώνεται από την Τουρκία και αποφασίζεται να αποβιβαστεί φρουρά στην ανατολική Ίμια.
Στις 14:30 μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας ο Αντιστράτηγος Θ. Νικολαΐδης, διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, συγκρότησε 2 ομάδες ΟΥΚ για να εκτελέσει αποστολή αποβίβασης - φύλαξης των βραχονησίδων.
Στις 20:15 αποβιβάζει το περιπολικό "Πυρπολητής", 7 Έλληνες βατραχάνθρωποι στην ανατολική Ίμια δίχως να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Η εντολή τους ήταν να παραμένουν το βράδυ και να αποσύρονται το πρωί στο πολεμικό πλοίο για να μην γίνονται αντιληπτοί.


Την 29η Ιανουαρίου η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, ότι η ελληνική σημαία έπρεπε να υποσταλλεί, και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας!!! Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, αρνείται να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και να μεταβεί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ ορίζοντας τελικώς τις συναντήσεις στην ΒΟΥΛΗ, με το αιτιολογικό ότι θα κλιμακωθεί περισσότερο η κρίση με τους Τούρκους αν πήγαινε στο Υπουργείο Αμύνης ο Πρωθυπουργός!!! Δεν επιτρέπεται στις συνεδριάσεις να παρίσταται ο αρχηγός της ΕΥΠ Λεωνίδας Βασιλικόπουλος παρότι έχει υποκλέψει «ευαίσθητες» πληροφορίες!!! Ο ορισμός του "σπασμένου τηλεφώνου" για τις μετέπειτα εξελίξεις...
Στις 9:00 αρχίζουν τα πρώτα πολεμικά πλοία να αναχωρούν τμηματικά από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής. Για κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο έβγαινε ένα αντίστοιχης ισχύος ελληνικό.
Στις 23:00 αποφασίζει η πολιτική ηγεσία να αποπλεύσει όλος ο στόλος από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, και να τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Στις 23:57 όλος ο στόλος έχει λάβει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ τις εντολές σε ποιες θέσεις πρέπει να βρίσκεται.

Την 30η Ιανουαρίου και ώρα 00:00 ζητάει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χ. Λυμπέρης κανόνες εμπλοκής και ο Κ. Σημίτης τον ρωτά τί είναι οι κανόνες εμπλοκής!!! Κατόπιν εξηγήσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ απαντά ο Κ.Σημίτης: «Η κατάσταση θα μείνει ως έχει… πάμε για απεμπλοκή μην έχεις το μυαλό σου στην εμπλοκή… προς Θεού μη ρίξεις!!!».
Στη 1:00 έχει αποπλεύσει η φρεγάτα «Έλλη» με τον αρχηγό ΓΕΝ.
Στη 1:25 οι εντολές του Α. ΓΕΕΘΑ είναι να στοχοποιηθεί κάθε τουρκικό πλοίο και να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο στόλος για κάθε ενδεχόμενο.
Στις 9:00 αναφέρει ο Α.ΓΕΕΘΑ στον Πρωθυπουργό ότι δεν είναι μόνο τα Ίμια ως γκρίζα ζώνη και ότι μπορεί να επεκταθεί το πρόβλημα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και ζητά εκ νέου κανόνες εμπλοκής!!! Η πολιτική ηγεσία δεν δίνει σαφείς κανόνες εμπλοκής.
Στις 11:00 αποπλέει τελικά το σύνολου του στόλου από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Τα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν τις εικόνες από τον ναύσταθμο προδίδοντας τις θέσεις και τις κινήσεις των πολεμικών μας πλοίων! Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά δεν χρειάζονταν κατασκόπους για να πληροφορηθεί ποιες στρατιωτικές δυνάμεις μας εμπλέκονταν! Η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για το γεγονός και χάνετε το συγκριτικό πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Στις 13:15 ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Ν. Σταμπουλής, μετά από εκτίμηση του ΓΕΣ ότι υπήρχε ανάγκη εξασφάλισης και της δίδυμης νησίδας, προσκομίζει στο γραφείο του Α. ΓΕΕΘΑ έτοιμο σχέδιο σήματος με εντολή για αποστολή καταδρομέων του Στρατού αυτή τη φορά στην δυτική Ίμια. Όμως ο Α. ΓΕΕΘΑ απέρριψε την εισήγηση διαγράφοντας το τοπωνύμιο δυτική Ίμια, και ανέγραψε Καλόλιμνο, αλλάζοντας τον προορισμό του τμήματος!!! Έτσι την ώρα που ήταν στον αέρα 2 ελικόπτερα για να επικαθίσουν χωρίς χρονοτριβή στη δυτική Ίμια, η πτήση διακόπηκε και με νέα εντολή προς τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Δημήτρη Σπυρίδων, εστάλησαν τα ελικόπτερα στην Καλόλιμνο...
Στις 14:00 παρευρίσκεται αμερικανικό αντιτορπιλικό στην περιοχή των Ιμίων με το πιο σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης (ages), έχοντας πλήρη τακτική εικόνα των 24 πλοίων που εμπλέκονται!!!

Στις 23:00 αποφασίζει η πολιτική ηγεσία να αποβιβαστεί, φρουρά των καταδρομέων του Στρατού και στη δυτική Ίμια, και διατάσσει επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις του Έβρου και των νήσων Αιγαίου.
Στις 23:40 ζητά ο Κ. Σημίτης να πάει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Βουλή! Απαντά ο Αρχηγός ότι είναι αδύνατο να απουσιάζει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ διότι θα χάσει την εικόνα του Αιγαίου. Ο Κ. Σημίτης αρνείται να μεταβεί στο ΥΕΘΑ και απαιτεί να έλθει ο Α. ΓΕΕΘΑ στο πολιτικό του γραφείο για να συνεδριάσουν!!!

Την 31η Ιανουαρίου και ώρα 00:30 φθάνει ο Α. ΓΕΕΘΑ στην Βουλή και μαθαίνει ότι παρευρίσκεται ο Θ. Πάγκαλος σε εκπομπή του Χατζηνικολάου στο MEGA. Ο Α. Μαντέλης αναλαμβάνει να ειδοποιήσει τον Θ. Πάγκαλο ότι γίνεται σύσκεψη για τα Ίμια στην Βουλή και ότι πρέπει να παραστεί!!! Του το ανακοινώνει ο Χατζηνικολάου δημοσίως στο Mega και ο Θ. Πάγκαλος αποχωρεί για την Βουλή!!!
Στις 00:45 οι Αμερικανοί ενημερώνουν ότι επίκειται αποβίβαση των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων σε κάποιο ελληνικό νησί στις 02:00. Αμέσως ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος, Κ. Βούλγαρης, διαβιβάζει την πληροφορία στον Διοικητή ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Δημήτρη Σπυρίδων.
Στις 00:47 η φρεγάτα "Ναυαρίνο" αναφέρει ότι κινούνται τουρκικά ελικόπτερα βόρεια προς τις βραχονησίδες.
Στις 00:55 το ΓΕΝ δίνει εντολή να μην πατήσει κανείς Τούρκος σε ελληνικό έδαφος. "Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν"
Στη 1:00 βγαίνει ο Γ. Αρσένης στα ΜΜΕ και δηλώνει ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη, χρειάζεται απλά λεπτούς χειρισμούς!!! Αν θέλουν οι Τούρκοι να αποκλιμακώσουν θα πρέπει να αποχωρήσουν και έτσι θα αποχωρήσουμε και εμείς. Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε αυξημένη παρουσία όσο η Τουρκία κλιμακώνει την κατάσταση. Δεν είμαστε όμως σε κάθε περίπτωση διατεθειμένοι να υποστείλουμε την ελληνική σημαία διότι το έδαφος είναι ελληνικό!!!
Στη 1:04 η φρεγάτα "Ναβαρίνο" αναφέρει πως 2 τουρκικά ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χωκ, βρίσκονται πλησίον της φρεγάτας "YAVUZ" και της δυτικής Ίμιας και επιχειρούν.

Στη 1:15 εισβάλουν άνδρες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών SAT του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη δυτική Ίμια!!!Στη 1:37 το ΓΕΝ ρωτά εναγωνίως τη φρεγάτα "Ναβαρίνο" αν συνεχίζουν να επιχειρούν οι Τούρκοι και δίνει κανόνες εμπλοκής στο ενδεχόμενο κατάληψης των νησίδων από Τούρκους: Πρώτον φωτοβολίδα, δεύτερον προειδοποιητική βολή, τρίτον κατάρριψη.
Στη 1:57 η φρεγάτα "Ναβαρίνο" επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει η τουρκική επιχείρηση πάνω από τις βραχονησίδες με πτήσεις ελικοπτέρων.
Στις 2:00 το ΓΕΝ εφιστά την προσοχή μήπως οι Τούρκοι ενεργούν παραπλανητικά για να αποβιβαστούν στο Φαρμακονήσι.
Στις 2:01 η φρεγάτα "Ναβαρίνο" αποκλείει ότι επίκειται επιχείρηση στο Φαρμακονήσι, και δηλώνει πως όλες οι δυνάμεις κινούνται πέριξ των Ιμίων.
Στις 2:11 δίνει εντολή το ΓΕΝ ξανά να μην αφήσουν Τούρκους να πατήσουν σε ελληνικό έδαφος και να ακολουθήσουν τους κανόνες εμπλοκής που εδόθησαν.

Στις 2:14 η φρεγάτα "Ναβαρίνο" αποκρίνεται ότι ακολουθεί τις εντολές πιστά.
Στις 2:25 δίνεται εντολή από το ΓΕΝ να εκτελέσει επιχείρηση ESE (επιτήρησης-αναγνώρισης) ελικόπτερο ΑΒ-212 από την φρεγάτα «Λήμνος» που βρίσκονταν 35 μίλια νοτιότερα από την φρεγάτα "Ναβαρίνο".

Στις 2:45 οι Τούρκοι αναμεταδίδουν το γεγονός της αποβίβασης από τα δικά τους ΜΜΕ. Ο Υφυπουργός Άμυνας Ν. Κουρής δήλωνε στους στρατιωτικούς συντάκτες παντελή άγνοια περί της εισβολής και ότι το άκουγε πρώτη φορά από τους δημοσιογράφους!!! Ο Υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος παρομοίως δηλώνει ότι το πληροφορήθηκε από τον τουρκικό ακόλουθο τύπου!!!
Στις 2:57 επιστρέφει το ελικόπτερο στην φρεγάτα «Λήμνος» μετά από δεκαπεντάλεπτη πτήση με το αιτιολογικό ότι ο καιρός ήταν δυσμενέστατος και δεν μπορούσε το ελικόπτερο να κάνει ασφαλή πτήση (Άνεμοι εντάσεως άνω των 11 μποφόρ και ισχυρή καταιγίδα).

Στις 3:00 ακούει ο Α. ΓΕΕΘΑ (απουσιάζει από θάλαμο επιχειρήσεων... είναι ακόμα στο πολιτικό γραφείο του Κ. Σημίτη!!!) να λέει ο Κ. Σημίτης στον Θ. Πάγκαλο: "Θόδωρα, που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;" Μένει εμβρόντητος διότι δεν είχε γνώση περί των διαπραγματεύσεων. 
Στις 3:15 το ΓΕΝ λέει πως υπάρχουν πληροφορίες πως έγινε επιχείρηση στη δυτική Ίμια και ζητά από την φρεγάτα "Ναυαρίνο" να εξακριβώσει.
Στις 3:16 η φρεγάτα "Ναβαρίνο" αναφέρει πως πέρασαν πριν από 15-30 λεπτά πέρασαν από Ικαρία, Σάμο δύο μεγάλοι στόχοι με φώτα παραπλανήσεως νότια, και ζητά να της επιτραπεί να διατάξει το πλοίο "Πολεμιστή" να αποβιβάσει ΜΥΚ στη δυτική Ίμια.

Στις 3:16 αποκρίνεται θετικά στο αίτημα της φρεγάτας "Ναβαρίνο" το ΓΕΝ και επιτρέπει να αποβιβαστούν ΜΥΚ στη δυτική Ίμια.
Στις 3:20 Ο Α. ΓΕΕΘΑ ερωτηθείς από τον Κ. Σημίτη αν είναι σοβαρό πράγμα η υποστολή της σημαίας από την ανατολική Ίμια αποκρίθηκε ο Α. ΓΕΕΘΑ ότι είναι πολύ σοβαρό, ενδέχεται να πέσει και η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα!!! Τότε απάντησε ο Κ. Σημίτης, "είστε συναισθηματικός και υπερβολικός!!!". Εν συνεχεία έρχεται ο Γ. Αρσένης και λέει στον Α. ΓΕΕΘΑ "μου είπε ο Α. ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ ότι δεν είναι σοβαρό να υποσταλεί η σημαία και να αποχωρήσει το άγημα από τα Ίμια με διμερή συμφωνία". Ο Α. ΓΕΕΘΑ αποκρίνεται ότι δεν συμφωνεί να κατέβει η σημαία και ότι για εμάς είναι σοβαρό… είπε "αν θέλετε να κάνετε αυτό που σας ζητούν οι Αμερικανοί κάντε το, δεν μπορώ να σας σταματήσω". Μετά την αρνητική απάντηση του Α. ΓΕΕΘΑ ο Θ. Πάγκαλος τον προσεγγίζει εκ νέου και του λέει: "Αρχηγέ, δεν λες τώρα ότι φύσηξε αέρας και την πήρε ή το κύμα την παρέσυρε, αφού ούτως ή άλλως είναι πρόχειρα υψωμένη; Έτσι, να κλείνουμε την υπόθεση;". Και απαντά ξανά ο Α. ΓΕΕΘΑ «ΟΧΙ».

Στις 3:30 απαντά το ΓΕΝ ότι υπάρχει έγκυρη πληροφορία πως τελικά αποβιβάστηκαν Τούρκοι κομάντο στη δυτική Ίμια και δίνει εντολή να πάει ο "Πολεμιστής" να ελέγξει με προβολέα αν ισχύει η πληροφορία και στην συνέχεια να αποβιβάσει ΜΥΚ!!!
Στις 3:35 απαντά η φρεγάτα Ναβαρίνο ότι διέταξε το "Πολεμιστή" να επιχειρήσει και αποβιβάζει ΟΥΚ στην βάρκα. Η κίνηση εκτιμάται ότι θα περατωθεί σε 30 λεπτά. Τελικώς δεν αποβιβάζεται η ομάδα ΟΥΚ στην βάρκα, διότι δεν είχε μπαταρίες ασυρμάτων επειδή τις είχε δανείσει στο απόσπασμα που αποβιβάστηκε στην ανατολική Ίμια και έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πλοίο "Πολεμιστή" προς αναζήτηση εφεδρικών μπαταριών!!!
Στις 3:38 ρωτά το ΓΕΝ ότι το ενδιαφέρει άμεσα να πληροφορηθεί αν είναι κάποιος Τούρκος πάνω σε νησί τελικά.

Στις 3:42 δίνεται εντολή από το ΓΕΝ να απονηωθεί το ελικόπτερο ΑΒ-212 (ΠΝ21) της φρεγάτας "Ναβαρίνο", εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, με πλήρωμα τον Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση ως Κυβερνήτη, τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο ως Συγκυβερνήτη και τον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό ως χειριστή ραντάρ, για να διαπιστωθεί από χαμηλό ύψος με τη χρήση προβολέων η ύπαρξη Τούρκων κομάντος στη δυτική Ίμια!!!Στις 3:50 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι σε 15 λεπτά θα είναι στον αέρα το ελικόπτερο.
Στις 4:00 ρωτά ο Υφυπουργός Άμυνας Ν. Κουρής τον Αντιστράτηγο Θ. Νικολαΐδη, διευθυντή των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, τί μπορεί να κάνει τώρα και αν γίνεται να ανακαταληφθεί η νησίδα. Του απάντησε αρνητικά, επειδή ξημέρωνε και δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί επιχείρηση ανακατάληψης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. H πολιτική ηγεσία απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης και ζητά επιβεβαίωση της πληροφορίας!!!

Στις 4:08 το ΓΕΝ δίνει σαφή εντολή να μην αποβιβαστούν οι ΟΥΚ αν δεν είναι βέβαιοι ότι η δυτική Ίμια δεν έχει Τούρκους επάνω!!!
Στις 4:10 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στον αέρα με κατεύθυνση το δυτικό νησί.
Στις 4:25 αναφέρει η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι το ελικόπτερο βρίσκεται πάνω από το νησί και αναμένει αποτελέσματα.

Στις  4:26 η φρεγάτα "Ναβαρίνο" αναφέρει ότι το ελικόπτερο μετά από 1η διέλευση πάνω από τα δυτικά Ίμια, δεν εντοπίζει εχθρικές δυνάμεις πάνω στην βραχονησίδα, ορατότητα χαμηλή.
Στις 4:27 απαντά το ΓΕΝ ότι τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες και πως κυματίζει η τουρκική σημαία. Δίνει εντολή για ενδελεχή έλεγχο.

Στις 4:28 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι γίνεται προσπάθεια εντοπισμού αλλά βρέχει και η ορατότητα είναι χαμηλή.
Στις 4:40 ρωτάει το ΓΕΝ τί ποσοστό έχει καλύψει το ελικόπτερο.
Στις 4:47 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι έχει περάσει 4 φορές πάνω από το νησί, κάθε φορά και με χαμηλότερο ύψος (40-50 μέτρων), τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, ορατότητα χαμηλή.
Στις 4:50 ενημερώνει η φρεγάτα "Ναβαρίνο" το ΓΕΝ ότι εντοπίστηκαν τελικά Τούρκοι στρατιώτες στη δυτική Ίμια περί τους 10 τον αριθμό μετά την 5η διέλευση του ελικοπτέρου. Το ΓΕΝ ζητά επιβεβαίωση την οποία και λαμβάνει εκ νέου.
Στις 4:56 δίνει εντολή το ΓΕΝ τα ΟΥΚ να παραμείνουν στον "Πολεμιστή" και να συνεχίσει το ελικόπτερο για περισσότερα στοιχεία... θέλει άμεση ενημέρωση ο Πρωθυπουργός!!!
Στις 4:59 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι εκτιμάται πως είναι 10 άτομα.

Στις 5:00 ρωτά το ΓΕΝ σε ποιο σημείο είναι της νησίδας είναι οι Τούρκοι.
Στις 5:01 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" βόρεια.
Στις 5:02 εκπέμπεται από το ελικόπτερο MASTER CAUTION EMERGENCY (απώλεια όλων των οργάνων πτήσης - black out).
Στις 5:03 χάνεται το στίγμα του ελικοπτέρου από την φρεγάτα "Ναβαρίνο".
Στις 5:04 το ΓΕΝ ζητά επιστροφή του ελικοπτέρου στην φρεγάτα "Ναβαρίνο"
Στις 5:05 απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" ότι απώλεσε το στίγμα του ελικοπτέρου 1,5 μίλι βόρεια της νησίδας εκπέμποντας σήμα κινδύνου.
Στις 5:07 ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Δημήτρης Σπυρίδων, ενημερώνεται ότι χάθηκε το ελικόπτερο από το ραντάρ της Ταξιαρχίας της Κω, ότι το καλεί και δεν του απαντάει και ότι η τουρκική φρεγάτα "YAVUZ" καλεί το ελικόπτερο προς βοήθεια.
Στις 5:08 επικοινωνεί ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Δ. Σπυρίδων, με τον Ναύαρχο Αντωνιάδη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τον ενημερώνει ότι το ελικόπτερο χάθηκε.
Στις 5:09 γνώριζε το πλήρωμα της φρεγάτας  "Ναβαρίνο" ότι το ελικόπτερο έπεσε και έβγαλε φουσκωτό διασωστικό.

Στις 5:13 ρωτάει το ΓΕΝ την φρεγάτα "Ναβαρίνο" αν ανέκτησε επικοινωνία με το ελικόπτερο.
Στις 5:14 αποκρίνεται η φρεγάτα "Ναβαρίνο" αρνητικά.
Στις 5:24 ρωτάει το ΓΕΝ, τί είδους EMERGENCY εξέπεμψε το ελικόπτερο; και απαντά η φρεγάτα "Ναβαρίνο" MASTER CAUTION EMERGENCY.
Στις 5:40 δίνει εντολή το ΓΕΝ στον "Πυρπολητή" να εκτελεστεί αποχώρηση φιλικών και εχθρικών μονάδων από την περιοχή.
Στις 6:10 οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με προσωπική παρέμβαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Β. Clinton και του διαμεσολαβητή R. Holbrooke. Όλες οι δυνάμεις αποχωρούν με κανόνα απεμπλοκής ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές, no flags, no ships, no troops!!!
Στις 8:35 το φουσκωτό διασωστικό εντόπισε τον πλωτήρα του ελικοπτέρου.

Στις 9:00 ο Υπουργός Άμυνας Γ. Αρσένης σε συνέντευξη τύπου, προέτρεξε να βγάλει πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου, δηλώνοντας ότι κατέπεσε λόγω απώλειας προσανατολισμού των χειριστών, χωρίς να έχουν βρεθεί τα πτώματα και χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα οι οικογένειες των θυμάτων!!!
Στις 10:00 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης από το βήμα της Βουλής δήλωσε: "Η ελληνική Κυβέρνηση επέτυχε απεμπλοκή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και την αποκλιμάκωση στην περιοχή των Ιμίων!!! Η απεμπλοκή επετεύχθη χωρίς καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκική πλευρά!!! Ματαιώθηκε έτσι η επιδίωξη της Τουρκίας να εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση για το νομικό καθεστώς των Ιμίων!!! Θέλω να ευχαριστήσω τις ένοπλες δυνάμεις για το υψηλό φρόνημα  και την ετοιμότητα που επέδειξαν... θέλω να εκφράσω την λύπη μου για το χαμό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων... θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία και την βοήθειά της!!!"

Την 2α Φεβρουαρίου εστάλη επιστολή από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ προς τους Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας (Πάγκαλο, Μπαϊκάλ) με περιεχόμενο, απομάκρυνση πλοίων, προσωπικού και σημαιών από τις βραχονησίδες. Καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι δεν θα τοποθετήσει ξανά τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό στις νησίδες, ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες (επιβεβαίωση γκρίζων ζωνών)!!!

Την 7η Μαρτίου και ώρα 16:03 εστάλησαν οι προτάσεις βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία του Θεόδωρου Πάγκαλου από την Αμερικανική Πρεσβεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες προτείνει αποστρατικοποίηση του Αιγαίου και οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. Εις απάντηση ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τόμας Νάιλς δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση του Θ. Πάγκαλου, ότι μπορεί η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα παρανόμως στρατιωτικοποιημένα Δωδεκάνησα!!!

Την 23η Απριλίου εδόθη από την πολυμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η περίληψη πορίσματος που ανέλυε την πτώση του ελικοπτέρου και καταλόγιζε ευθύνες στην στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη 13σέλιδη περίληψη αναφέρεται ότι το ελικόπτερο κατέπεσε από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενδεχομένως λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo) και δεν εβλήθη από εχθρικά πυρά!!! Απώλεια όμως προσανατολισμού μπορεί να έχει ένας πιλότος όταν οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου δηλαδή ουσιαστικά όταν κινείσαι με μαχητικό αεροσκάφος και όχι ένας πιλότος που αναπτύσσει ταχύτητα 300-350 χλμ/ώρα με ελικόπτερο!!! Οι συγγενείς των θυμάτων διαμέσου και ειδικών εμπειρογνωμόνων δηλώνουν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε είτε από πυρά είτε από ηλεκτρονική παρεμβολή του εχθρού με αποτέλεσμα να απολέσει το ελικόπτερο τα όργανα ελέγχου και κατ’ επέκταση την πτητική ικανότητά του. Οι ιατροδικαστικές έρευνες που κρατήθηκαν απόρρητες για αρκετό καιρό και έγιναν χωρίς να ενημερωθούν οι συγγενείς των θυμάτων (έτσι ώστε να μπορούν και εκείνοι με την σειρά τους να ορίσουν δικό τους ιατροδικαστή), ότι είχαν προβλήματα υγείας οι χειριστές του ελικοπτέρου και δεν ήταν ικανοί για πτήση τόσο ο Κυβερνήτης (είχε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα) όσο και ο Συγκυβερνήτης (είχε πρόβλημα στον λαβύρινθο)!!! Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να είχε υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο ο Κυβερνήτης, διότι το σήμα κινδύνου που εκπέμφθηκε από το ελικόπτερο ήταν γενική βλάβη οργάνων πτήσης και όχι αδιαθεσία των χειριστών του ελικοπτέρου.

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει αναλάβει την "φύλαξη" των Ιμίων και απαγορεύει την προσέγγιση σκαφών-πολιτών από ελληνικής πλευράς χωρίς ειδική άδεια!!! Απαγορεύτηκε δε, από το 2003, στο μοναδικό βοσκό, ονόματι Αντώνη Βεζιρόπουλο, που πήγαινε το 1984 στα Ίμια για τα πρόβατά του, να ξαναπάει. Στους ψαράδες της περιοχής δεν επιτρέπεται η αλιεία πέριξ των Ιμίων!!! Τουναντίον ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Τσεσούρ Σερτ που κατέβασε την ελληνική σημαία, ανέβασε την τουρκική το 1996 και αποτέλεσε το έναυσμα για την κρίση των Ιμίων, μπαινοβγαίνει στην χώρα μας ελεύθερα στη χώρα μας ως διακεκριμένος επισκέπτης με τιμητική visa (ατελώς!!!) που του έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών!!!

υγ:
Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος:
"Αν κατέπεσαν από τουρκικά πυρά ή όχι, για εμένα δεν έχει καμία σημασία... σας δίνω τον λόγο μου. Αυτά είναι για τους φιλοσόφους και τους πατριώτες του καφενείου!!!"

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)