Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Παναγιώτης Χατζηστεφάνου: Η Σύγχρονη Τέχνη και η βρόμικη "ανάπλαση" του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου


Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου

Πριν από ενάμιση μήνα η Kunsthalle, η αίθουσα τέχνης της Μαρίνας Φωκίδη, με προσκάλεσε να συμμετέχω σε μια σειρά από performances με θέμα "Πολιτικός Λόγος".

Προς τιμήν της, μου έδωσε βήμα προκειμένου να μιλήσω για την βρόμικη υπόθεση της άλωσης της περιοχής του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, μέσω του Δούρειου Ίππου της σύγχρονης τέχνης και με σκοπό την εξυπηρέτηση εργολάβων που λειτουργούν ως αχυράνθρωποι, για τραπεζικά consortium που έχουν βλέψεις σε Ευρωπαϊκά κονδύλια και κρατικές επιδοτήσεις.
Ακολουθεί η απομαγνητοφωνημένη ομιλία:
                        

"Από όπου ξεκινήσαμε, να φτάσουμε ως εδώ, σε αίθουσες τέχνης… όπου μιλάμε και εκθέτουμε έργα, τα οποία δεν είναι τίποτ’ άλλο, παρά όπλα ενός δούρειου ίππου που αλώνει μέρα με την μέρα, οποιαδήποτε ουσία μπορεί να υπήρχε σε αυτό που λέγεται σύγχρονη τέχνη.

Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε, ανήκει σε έναν κύριο που λέγεται Τσάκωνας. Είναι ένας από αυτούς που λέμε urban developers, δηλαδή ένας άνθρωπος που διαχειρίζεται διάφορα κεφάλαια, που κανένας δεν ξέρει πού τα βρίσκει, προκειμένου να τα επενδύει σε κτίρια, στα οποία "λαθρο"κατοικούν μετανάστες ή εργάζονται άνθρωποι, οι οποίοι μπορούμε να πούμε ανήκουν ηθελημένα, γιατί από δική τους επιλογή σίγουρα δεν ανήκουν, στο περιθώριο της κοινωνίας.

Έρχεται λοιπόν ο κύριος Τσάκωνας και κάθε κύριος Τσάκωνας και παίρνει έναν τέτοιο χώρο, τον αγοράζει για ένα κομμάτι ψωμί, βγάζει έξω όλους τους κακομοίρηδες, οι οποίοι θα μπορούσαν εδώ πέρα να κάνουν το οτιδήποτε… Παίρνει την κυρία Μαρίνα Φωκίδη, με την συνεργασία της οποίας αρχίζουν και ανοίγουν διάφορες παρτίδες με διάφορα περίεργα κέντρα εξουσίας, τα οποία έχουν άμεσες διασυνδέσεις με Deutsche Bank και κουλά εταιρικά κατεστημένα, των οποίων οι προθέσεις και τα κίνητρα είναι βρωμερά... γιατί να μην το πούμε;

Και έτσι, με το προσωπείο της σύγχρονης τέχνης, εγκαθίσταται στην Αθήνα, αυτό το ευφυολόγημα ή μάλλον το κατ΄ευφημισμόν πράγμα που λέγεται Εξευγενιστικός Καπιταλισμός. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα είδος ταξικά εδραιωμένης αποικιοκρατικής πολιτικής, μια μεθοδολογία κοινωνικής διαχείρισης, προκειμένου στα κομμάτια που υπάρχει ένα είδος αστικού κενού, να γεμίζουμε με όλο και περισσότερα Malls, τα οποία παραμένουν όλο και περισσότερο άδεια, με υπαλλήλους που πληρώνονται με όλο και χαμηλότερα μεροκάματα, αν τα πληρώνονται… ή πουλάνε προϊόντα από πολυεθνικές που πυροβολούν τους εργαζόμενούς τους και τους έχουν με μεροκάματα πείνας.

Επιστρέφω λοιπόν στην αρχή της ομιλίας και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας εδώ μέσα έχετε μία θέση, σε κάποιο περιοδικό, σε κάποιον σταθμό, σε κάποιον ραδιοσταθμό, σε κάποιες θέσεις, σε κάποια blogs... και θα αρχίσετε τώρα το πανηγύρι του να προωθείτε την Remap και την Biennale, και όλες αυτές τις υπόλοιπες τραγικές μαλακίες που κάνετε, θλιβερά ανθυπανθρωπάκια που είσαστε όλοι σας, σε συνεργασία με διάφορα λαμόγια δεξιά κι αριστερά, σε διάφορα υπουργεία, θα μπαινοβγαίνετε να τσιμπολογάτε διάφορα κονδύλια ή από διάφορους τύπους, και ανθυπομπόμπολες, οι οποίοι θέλουν να εξαγοράσουν την αξιοπρέπειά μας και να την κάνουν στουντιάκια, του κώλου... και στελέχη γελοίων πολυεθνικών.

Απέναντι σε όλους αυτούς καλείστε να πείτε ένα όχιΓιατί; Επειδή την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή που ζούμε, όλοι μας κρινόμαστε. Η Νυρεμβέργη, όπως και όλο το προηγούμενο κομμάτι της ιστορίας που επαναλαμβάνεται, θα έρθει και αυτή. Και σε αυτή θα κάτσουμε όλοι μας. Καλά θα κάνετε λοιπόν, όταν σας ρωτήσουν, τί κάνατε στο χαζοremap 4, ποιούς μετανάστες πετάξατε μέσα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που έχει αγοράσει ο κύριος Τσάκωνας και οποιοσδήποτε κύριος Τσάκωνας, τί κουλά εργάκια εκθέτατε εκεί πέρα, και τί γελοίες performance κάνατε και τί εμμετικά gigs από γελοία blogs πουσάρατε στον κόσμο, δηλώνοντας την κατάνυξή σας με την τέχνη... καταλήξαμε να απαντήσετε και να ομολογήσετε την συνεργασία σας με το φρικτό έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, που διαπράττεται γύρω μας κάθε στιγμή.

Αυτή την στιγμή που κάθεστε εσείς εδώ πέρα με τα μούτρα κατεβασμένα και με υφίσταστε, στην Αμυγδαλέζα κάνουνε κάθε πέντε λεπτά απόπειρες αυτοκτονίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, της γελοίας κυβέρνησης, για την οποία εσείς κατασκευάζετε μία εικόνα κανονικότητας. Παριστάνοντας τους καλλιτέχνες και όλη την υπόλοιπη γελοιότητα που φτιάχνετε εδώ πέρα κάθε λίγο και λιγάκι, και στις υπόλοιπες τραγικές σας εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα η κυρία Φωκίδη, είναι υπεύθυνη, ήδη, για παραπλάνηση και αποπροσανατολισμό του κοινού και προπαγάνδα για λογαριασμό του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου στην τελευταία Biennale που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη, την "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Ποιός ξέρει πόσα φράγκα φάγανε όλοι αυτοί, για να στήσουν αυτή την εμετική γελοιότητα, την ώρα που στο Σύνταγμα σκοτώνανε γέρους και παιδιά πετάγοντάς τους χημικά στη μούρη.

Όλοι... Ένας - ένας που είσαστε εδώ πέρα, και όλοι οι υπόλοιποι, θα λογοδοτήσουμε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας για το τί κάναμε στην Ελλάδα.

Λοιπόν, το νου σας. Αυτό είχα να σας πω".

Σημείωση:
Ακούστε αν θέλετε την ηχογράφηση της performance εδώ. Ευχαριστώ τον Playwright Athens για την πολύτιμη βοήθεια του.

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)