Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Άλλη μία Αστυνομική αυθαιρεσία...

Για την συστηματική παραβατική συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας των αστυνομικών οργάνων έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. Ανάλογο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας (μέχρι και νόθευσης εγγράφων-μαρτυρικών καταθέσεων) έχει συμβεί και σε δικηγόρο - αρθρογράφο του ιστολογίου.
Την Τετάρτη η δικηγόρος Αθηνών Ηλέκτρα Κούτρα επέστρεψε στο σπίτι της και έβγαλε την κάτωθι ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί στο Facebook:

"Μόλις γύρισα από το Αστυνομικό Τμήμα, μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος. Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη εντολέα μου διαφυλικό άτομο, που βρισκόταν "προσαχθείς στο κρατητήριο" για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διαφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής "εκκαθάρισης" τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το "100", κατάφερα να μπω, ο Αξ Υπ μ' έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του ΑΤ και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι "μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα"... Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξ Υπ είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας. Ευχαριστώ την Xanthippi Moisidou την οποία ξύπνησα για να μου παρασταθεί ως δικηγόρος και φίλη και τις Maria Pagou kai Andria Andria που ήταν μαζί μου μέχρι το ξημέρωμα."
Εν συνεχεία και μετά την δημοσιοποίηση των γεγονότων, έλαβε διαστάσεις το περιστατικό με επιστολές διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης, ανακοινώσεις και δελτία τύπου καταδίκης του φαινομένου από Δικηγορικούς συλλόγους, οργανώσεις κλπ όπως ΔΣΘ, ActUp HELLAS, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ΚΣΠ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων,Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών – Αθήνα, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Μόλις χθες κατατέθηκε και ερώτηση από 7 βουλευτές π
ρος τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την τρομοκράτηση διεμφυλικών προσώπων ενόψει της εκδήλωσης «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στη Θεσσαλονίκη και την πρωτοφανή κατάχρηση εξουσίας σε βάρος συνηγόρου υπεράσπισης.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, και προφανώς ούτε η τελευταία, και επειδή τα κρούσματα αυτά πληθαίνουν ανησυχητικά, ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι όταν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα αυτονόητα, πώς είναι δυνατόν να έχουν την ικανότητα να διασφαλίσουν τα δευτερευούσης σημασίας;

Από την μεριά μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση - αλληλεγγύη προς την κα Ηλέκτρα Κούτρα. Χθες ήμασταν εμείς, σήμερα η κα Κούτρα, αύριο τα παιδιά σας. Το καρκίνωμα αυτής της παραβατικής αλυσίδας δεν έχει τέλος αν δεν ορθώσουμε το ανάστημά μας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΗ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - “Πλειάδες” διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της στοχοποίησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα (σημ.1, 2), καταδικάζει δε απερίφραστα και κατηγορηματικά την ποικιλότροπη επίθεση που υπέστη η Πρόεδρός μας, Δικηγόρος Αθηνών Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, τις πρώτες ώρες της 5.6.2013 στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη.
Η Ηλέκτρα Κούτρα, η οποία είναι και δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης και υποστήριξης διεμφυλικών ατόμων (transsexual) στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πληροφορηθεί τις εκεί καθημερινές, τις τελευταίες μέρες, επιχειρήσεις "σκούπα" της αστυνομίας και καταχρηστικές προσαγωγές τους, σχετικά με τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες ότι σχετίζονται με το επικείμενη Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη (σημ.3). Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ειδοποιήθηκε  ότι προσήχθη ξανά, για 3η φορά μέσα σε 4 μέρες, εντελώς αναιτιολόγητα, ένα από τα διεμφυλικά άτομα που μόλις την είχαν εξουσιοδοτήσει και για τον λόγο αυτόν μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση της προσαχθείσας.
Αντιμετώπισε αρχικά άρνηση πρόσβασης στο Αστυνομικό Τμήμα, παρ' όλο που επέδειξε την δικηγορική της ταυτότητα και γνωστοποίησε ότι εκπροσωπεί προσαχθέν πρόσωπο, σε σημείο να αναγκαστεί να ειδοποιήσει την Άμεσο Δράση για την απαγόρευση επικοινωνίας κρατουμένου με το συνήγορό του, κίνηση που ανάγκασε τον αξιωματικό υπηρεσίας να της “επιτρέψει” τελικά την επικοινωνία. Σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Κούτρα, αφού αρχικά δέχθηκε απειλές περί “αυτοφώρου”, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή άγνοια αστυνομικών οργάνων για θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας, οδηγήθηκε στο κρατητήριο όπου βρισκόταν κλειδωμένη «χωρίς να κρατείται» η εντολέας της. Στη συνέχεια, σπρώχθηκε βίαια και είδε πίσω της την σιδερένια πόρτα του κελιού να κλειδώνει. Τα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν ενώπιον ομάδας αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι δυστυχώς –και παρά τις εκκλήσεις της κ. Κούτρα- δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις περί τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που αναλαμβάνουν κατά την ορκωμοσία τους.
Η Ηλέκτρα Κούτρα, αφού απελευθερώθηκε, αναγκάστηκε να μεταβεί σε άλλο αστυνομικό τμήμα (λόγω άρνησης του 1ου να καταγράψει την μήνυσή της), όπου προχώρησε σε υποβολή μήνυσης σε βάρος του Αξιωματικού Υπηρεσίας αλλά και όλων των εκεί παρισταμένων Αστυνομικών που ιδίως με τις παραλείψεις τους τον συνέδραμαν ψυχικά, για τα ποινικά αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κακούργημα), κατάχρησης εξουσίας, κατακράτησης παρά το Σύνταγμα, παράνομης βίας, αρπαγής, απειλής και απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, που τελέστηκαν όχι μόνο σε βάρος της ατομικά, αλλά και σε βάρος κάθε έννοιας Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και διαφύλαξης της σχέσης των Πολιτών με τις δημόσιες Αρχές. Η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, τόσο τα ξημερώματα της ιδίας, που επιλήφθηκε, όσο και το μεσημέρι, όταν ζητήθηκε από τη συνήγορο της Ηλέκτρας Κούτρα, κ. Ξανθίππης Μωϋσίδου, έκρινε στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (τα όρια του αυτοφώρου εκτείνονται έως την 23.59 της Πέμπτης 6/6/2013).

Αποτελεί καθήκον της Ελληνικής Δημοκρατίας να λάβει τα άμεσα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του Πολιτεύματος από κρατικούς υπαλλήλους που όχι μόνο αγνοούν το δίκαιο και τις νομικές υποχρεώσεις τους, αλλά επιπλέον επιδιώκουν να καταργήσουν τον ρόλο της Υπεράσπισης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, να εκμηδενίσουν το κύρος του Δικηγορικού Λειτουργήματος, την αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας και να κατακρημνίσουν κάθε έννοια εμπιστοσύνης στους Δημοκρατικούς Θεσμούς, ανοίγοντας ευθέως τον δρόμο στον εξτρεμισμό και τον όλεθρο.
Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και την λήψη των σχετικών μέτρων για την προστασία των διακυβευόμενων συλλογικών έννομων αγαθών. Παράλληλα, το Υπουργείο οφείλει να δώσει ένα οριστικό τέρμα σε “επιχειρήσεις αρετή” που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών συμπολιτών μας, χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία πέραν της ταυτότητας του φύλου τους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 (δ) του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, η τέλεση πράξης από μίσος λόγω της ταυτότητας φύλου του θύματος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε επαγρύπνηση, αλλά και να εγγυηθεί την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι κοινός τόπος ότι δεν είναι παρά η ατιμωρησία των αστυνομικών – δραστών ποινικών αδικημάτων που «οπλίζει» τα χέρια και το νου τους ως προς την τέλεσή τους.
Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να καταδικάσουν απερίφραστα τα καταγγελλόμενα περιστατικά, προασπιζόμενοι το κύρος της Δικηγόρου ως συμπράττουσας λειτουργού της Δικαιοσύνης.
Καλούμε την Κοινωνία των Πολιτών και τις οργανώσεις της, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο και κάθε συλλογικό ανθρωπιστικό φορέα, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας, αξιώνοντας άμεση και πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης που παραπέμπει σε εποχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013 (Πηγή)

Επιμέλεια Κάντζος Αριστείδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)