Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από το FACEBOOK


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ολόκληρη η καταγγελία  δημοσιεύεται εδώεδώ και για download σε word εδώ

Η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στη διεύθυνση comm-rep-athens@ec.europa.eu

--------

Παραβίαση της ιδιωτικότητας από την εταιρία με την επωνυμία "FACEBOOK Ireland Limited" με την οποία συμβάλλονται οι Ευρωπαίοι χρήστες, με  έδρα την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας  Δουβλίνο (οδός Benson), η οποία είναι θυγατρική της εταιρίας με την επωνυμία “Facebook Ink” που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη Menlo Park της πολιτείας Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Παράβαση εκ μέρους της Ιρλανδίας ή / και της Ελλάδας με παραβίαση των υποχρεώσεών της/ους που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο και ειδικότερα την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1981 και της 95/46/ΕΚ Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πρόσθετα δε, της 2002/58/ΕΚ Οδηγίας σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την «ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες»).


Παράλειψη θέσπισης και εφαρμογής αποτελεσματικών κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων για τη μεταφορά των ανωτέρω Οδηγιών στην εσωτερική έννομη τάξη, για την αντιμετώπιση πρακτικών σοβαρής παραβίασης της ιδιωτικότητας από την εταιρία "FACEBOOK Ireland Limited" και συγκεκριμένα, της  εισαγωγής στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο των ακόλουθων λειτουργιών:

I. της χρονικής σφραγίδας (time stamp) στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone, από την οποία οι φίλοι μου πληροφορούνται χωρίς την έγκρισή μου, την τελευταία  σύνδεση ("last active") που έκανα στο facebook από  κινητό τηλέφωνο (sceenshot εδώ).

II. της λειτουργίας «διαβάστηκε» ("seen") στα μηνύματα που ανταλλάσσω με τους φίλους μου στο facebook (sceenshot εδώ)

Περισσότερες πληροφορίες για το “last active” (στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone) και τη λειτουργία «διαβάστηκε» ("seen") στα μηνύματα, μπορείς να βρεις εδώ.

Σημείωση για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά την Καταγγελία

Ο πολίτης δεν συμμετέχει στη διαδικασία που ξεκινά μετά την Καταγγελία.  Δεν καλείται δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε παρουσιάζεται σε κάποιο δικαστήριο. Την όλη  διαδικασία κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της προσφυγής για παράβαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να κινήσει κατ' αρχάς τη διοικητική διαδικασία της «διαδικασίας παράβασης»  («διαδικασία προ της ασκήσεως προσφυγής»), με στόχο την εκούσια συμμόρφωση του καταγγελλόμενου κράτους μέλους προς τις απαιτήσεις του δικαίου της Ένωσης. Ακολουθεί η διαδικασία της προειδοποιητικής επιστολής που  αποτελεί το πρώτο βήμα του σταδίου προ της ασκήσεως προσφυγής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης (πηγή)



Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)