Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Περί αναστολής των κινητοποιήσεων των Δικαστών


Προχθές ενημερωθήκαμε όλοι ότι έλαβε χώρα η ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και επικύρωσε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων των Δικαστών. Εξουσιοδοτήθηκε επίσης το ΔΣ προβεί σε επανεκτίμηση της κατάστασης την 13.4.2013. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέστειλε τις κινητοποιήσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε θα γίνει και η τακτική ετήσια ΓΣ. 
Το Ελληνικό Δημόσιο επίσης πρόσφατα ρύθμισε την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών των Δικαστών. 
Οι Έλληνες Δικαστές λοιπόν καλούνται πλέον με δεδομένη την απαξίωση του αγώνα από την πειθαρχική τους προϊστάμενη αρχή τον Άρειο Πάγο (καθώς ασκήθηκε πίεση σε αυτούς αρχικά με προφορικές ευχές των προϊσταμένων τους ,μετά με την καταγραφή των μη συμμορφωμένων και εν τέλει με την έναρξη των πειθαρχικών σε βάρος τους διαδικασιών) να εφαρμόσουν το θετό δίκαιο της Ελληνικής Πολιτείας (το οποίο καθοδηγείται από τις δανείστριες χώρες μέσω της ΕΕ, του ΔΝΤ).

Το όλο θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής μεταρρύθμισης στηρίζεται σε μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα χωρίς εμφανή ανταποδοτικότητα. Οι Έλληνες πολίτες στηρίξανε τη δημιουργία συγκυβέρνησης με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση των δανειστών, ως μόνη συνετή και λογική οδό εξόδου από την πίεση των αγορών σε μια εξαρτώμενη οικονομικά χώρα, δέσμια των παραδοσιακών κομμάτων που οδήγησαν σε φαύλο κράτος, αλλά και των κατοίκων της,που η στάση τους απέναντι στη τεχνητή κρίση απέδειξαν ότι δεν υφίσταται κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο δια των δικαστών θα επιχειρηθεί η συμμόρφωση των πολιτών στους Νόμους. Οι νεο-οφειλέτες του ελληνικού κράτους δεν είναι πλέον οι παραδοσιακοί οφειλέτες που δικάζαμε ως συνήγοροι επί σειράς ετών. Είναι η κατάληξη του ντόμινο και της κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης. Η οριζόντια, κάθετη, πλάγια απορρύθμιση που επέβαλαν οι αγορές εισήλθε σε κάθε νοικοκυριό, ακόμα και στους επιμελέστερους. Το χρήμα λιγοστεύει σε κάθε ελληνικό σπίτι, καθώς η αφαίμαξη από έμμεσους ή άμεσους φόρους επιβάλλεται παντού, η δε νεο-ανάπτυξη και κυρίως η νεο-μεταρρύθμιση,ακόμα και αν θεωρούμε ότι ξεκίνησε δεν θα αποδώσει καρπούς τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Η ευρωπαϊκή λογική της εποχής αυτής δεν επιτρέπει μειοδοσίες στις οφειλές και απαρέγκλιτα πρέπει να εισπραχθούν τα δημόσια έσοδα, τα οποία είναι δεσμευμένα από τους Δανειστές. Εναπόκειται λοιπόν στη συνείδηση κάθε Δικαστή η εφαρμογή του ελληνικού νόμου και κυρίως του Ελληνικού Συντάγματος.
Στη πολιτεία που διαβιούμε εμείς οι Έλληνες δικηγόροι πρέπει να εξοπλιστούμε ακόμα και έναντι αυτών των δικαστών με καλά δικόγραφα άσχετα με τη δυνατότητα του συνταγματικού ελέγχου που είναι διάχυτος και παρεμπίπτων. Είναι η μάχη που πρέπει να δώσουμε. Επειδή θεσμικά τα συνδικαλιστικά μας όργανα περί άλλων τυρβάζουν (κώδικας περί δικηγόρων) και επειδή γνωρίζουμε τον ρόλο μας ("καλό" δικόγραφο οδηγεί σε "καλή" απόφαση) πρέπει να στοχεύσουμε στο να κοινολογούμε τις αντισυνταγματικές αιτιάσεις.
Πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό ότι ήρθε η ώρα της δικής μας μάχης. Όχι ανόητες αποχές με εσάνς επανάστασης. Οφείλουμε εμείς πλέον ως στυλοβάτες της Δικαιοσύνης να σταθούμε δίπλα στο Έλληνα δικαστή και μέσω του εισαγωγικού της δίκης δικογράφου, μέσω ενστάσεων και ισχυρισμών να οργανώσουμε την άμυνα του ελληνικού λαού. Το ρόλο του Έλληνα δικηγόρου,τον έχουν καταλάβει εξωθεσμικές οργανώσεις και σε αυτό ίσως έχουν παρεισφρήσει συνάδελφοι με ιδιοτελή συμφέροντα με απτές αποδείξεις.
Ο ρόλος μας πλέον είναι επίκαιρος και επιτακτικός. Ότι δεν μπορεί να κάνει το θεσμικό μας όργανο δηλ να συντονίσει πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας,που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ρόλο του δικηγόρου σε δημοκρατική χώρα. Κοινολογείτε αντισυνταγματικές αιτιάσεις και αποφάσεις σωφρόνων δικαστών. Χρησιμοποιείστε τις πλατφόρμες για αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου μας.

Αυτή είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε τι σημαίνει συλλειτουργός της Δικαιοσύνης σε χαλεπούς καιρούς. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαγλάρας


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

1 σχόλιο:

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)